Home

Moeder....

Dit tekstbord hing bij Opa en Oma Ras aan de wand. Eerst boven de kachel, later verhuisde het naar boven. Ik heb daar als kind vaak naar liggen kijken.

Natuurlijk valt er op de tekst veel af te dingen. Het is geen hoogstaande literatuur. Het rijm gaat kreupel. En bovendien is de waarheid van de tekst ook maar betrekkelijk, want door hoeveel mensen op deze aarde zal het Nederlandse woord "moeder" op de tong worden genomen?

Toch heeft het bordje iets, in al zijn eenvoud. Er heeft iemand de moeite genomen om een plaat hout te nemen en daarin een tekst te kerven of te branden. Met veel liefde werden de woorden geschreven en met veel geduld werd daar nog een bloemfiguur aan toegevoegd. Daarna werden de grote letters geverfd en werd er voor de sier nog een lijst omheen gesuggereerd. Tenslotte werd de plaat keurig in de vernis gezet.

De maker van dit wandbord moet zijn of haar moeder wel erg hoog hebben gehad.

Ik herinner me nog een ander wandbordje, met gelijksoortig letterschrift, waar ik ook als kind vaak en lang naar heb liggen kijken. Er stond een Bijbeltekst op en aanvankelijk begreep ik er niets van:

"Het geloof nu is de zekerheid der dingen die men hoopt en het bewijs der dingen die men niet ziet."

Wie weet waar dat wandbordje is gebleven?

Bert.

Home